ANAYASA

Soru 1) (KPSS 2008) Hukuk kurallarının hangi özelliği onu diğer sosyal düzen kurallarından ayırır?

A) Sosyal yaşamı düzenlemesi

B) Kişilere bazı ödevler yüklemesi

C) Herkese uygulanabilir olması

D) Devlet gücüne dayanması

E) Bazı emir ve yasakları içermesi

Cevap : D

Soru 2) (KPSS 2009) Aşağıdakilerden hangisi sosyal hayatı düzenleyen kurallardan biri değildir?

A) Din kuralları

B) Fizik kuralları

C) Görgü kuralları

D) Ahlak kuralları

E) Hukuk kuralları

Cevap : B

Soru 3) (KPSS 2006) İnsan haklarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) İnsan hakları sadece sivil toplum örgütleri tarafından güvence altına alınır.

B) İnsan hakları bireyi topluma ve devlete karşı korur.

C) İnsan en üstün değer olarak kabul edilmelidir.

D) İnsan hakları tüm insanlar bakımından geçerli olmalıdır.

E) İnsan hakları bakımından ırk, din, cins, farkı gözetilemez.

Cevap : A

Soru 4) (KPSS 2006) Aşağıdakilerden hangisi Türk hukuk düzenindeki yaptırım türlerinden biri değildir?

A) Cebri icra

B) Ceza

C) Kısas

D) Tazminat

E) İptal

Cevap : C

Soru 5) (KPSS 2008) Bir somut olaya uygulanacak yazılı ya da yazılı olmayan bir hukuk kuralının bulunmaması durumuna ne ad verilir?

A) Hukuk boşluğu

B) Kural içi boşluk

C) Örtülü boşluk

D) Kanun boşluğu

E) Açık boşluk

Cevap : A

Soru 6) (KPSS 2006) Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte olan hukuk kurallarından sadece yazılı olanlara ne ad verilir?

A) Kamusal Hukuk

B) Tarihi Hukuk

C) Dogmatik Hukuk

D) Tabii Hukuk

E) Mevzu Hukuk

Cevap : E

Soru 7) (KPSS 2008) Bir ülkede, yetkili makam tarafından konulan ve halen yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tümüne ne ad verilir?

A) Pozitif Hukuk

B) Tabii Hukuk

C) İdeal Hukuk

D) Mevzu Hukuk

E) Objektif Hukuk

Cevap : D (Yalnız birçok hukukçunun görüşüne göre tümüne kelimesinin geçmesi nedeniyle cevabın A şıkkı olması gerektiğini belirtiyor.)

Soru 8) (KPSS 2008) Aşağıdakilerden hangisi hukukun yazılı kaynaklarından biri değildir?

A) Örf ve Adet

B) Kanun

C) Tüzük

D) Yönetmelik

E) Anayasa

Cevap : A

Soru 9) (KPSS 2008) Normlar arasındaki hiyerarşik sıralamaya göre en üstün norm aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kanun Hükmünde Kararnameler

B) Yönetmelik

C) Anayasa

D) Kanun

E) Tüzük

Cevap : C

About these ads
»

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: